SLIK PLANLEGGER DU BADEROMMET


Har du tenkt på hvor viktig baderommet ditt er? Det er det første rommet du besøker om morgenen og det siste rommet du er innom før du legger deg. Bruk litt tid når du planlegger et nytt baderom. Noen få timer med profesjonell hjelp kan være til stor nytte for å få et resultat som er vakkert, funksjonelt og trygt.

 

Dette kan du gjøre selv

Med et nytt baderom ligger alle muligheter åpne. Kanskje bygger du nytt hus og kan bestemme den eksakte utformingen av rommet. Eller kanskje er rommet allerede der og du skal plassere produktene. Det enkleste er å starte med en plantegning, gjør det gjerne enkelt og tegn rommet på et ruteark. Merk av dører og vinduer i rommet og start deretter med de største elementene som badekar, dusj eller møbel. Mens du tegner forsøker du å plassere elementene på ulike steder i rommet slik at du ser hvor det passer best inn.

Mange av rørleggerkjedene har tegneprogram hvor du kan plassere rundt på produktene og se hvordan dette vil se ut i 3D.

 

Små baderom kan være funksjonelle

Jo mindre baderommet er, desto viktigere er det å planlegge. Med de riktige produktene og den riktige planleggingen kan selv det minste baderom bli et funksjonelt rom. Drømmer du om et badekar? Legg til en dusjvegg og spar plass med to løsninger i ett. Få mer inspirasjon på siden «Baderom i ulike størrelser».

Få alltid profesjonell hjelp

Mange av forberedelsene kan du gjøre selv, men du må benytte godkjente håndverkere til både elektriske arbeider og rørleggerarbeid. En faglært rørlegger vet alt om vanntett membran og riktig fall i baderomsgulvet. Og alt elektrisk utstyr må installeres av en godkjent elektriker. Dette er viktig slik at du kan nyte et profesjonelt og trygt baderom i mange år fremover.

Planlegg renoveringen av baderommet

Er det nok å bare erstatte det gamle toalettet, dusjen/badekaret og de gamle møblene? Eller må du bygge om hele baderommet? Her er noen viktige ting du bør tenke over:

Hvilke krav setter du til baderommet? Husk at behov endres over tid.

  • ·Ønsker du et vegghengt toalett?
  • Er det nok med en servant eller er dere ofte flere på badet samtidig?
  • ·Ønsker du å bytte ut badekaret mot en dusj eller omvendt?

Lag en tegning

En plantegning gir deg bedre oversikt over rommet og hvilke muligheter og begrensninger du har. Husk å tegne inn dører, vinduer og røropplegg. Ofte vil eksisterende røropplegg avgjøre plasseringen av dusj og toalett, mens du vil ha mer frihet til å endre på baderomsmøblene. Hvor mye som kan endres er avhengig av hvordan du bor. Bor du i en leilighet er det ofte begrenset hva du får lov til å endre på. Bor du i en enebolig kan det meste endres, men jo mer behov du har for profesjonell hjelp, jo dyrere blir det.

 

VIKTIG Å HUSKE PÅ!

Budsjett


Sett opp et enkelt budsjett. Hvor mye penger kan jeg bruke på dette prosjektet? Siden du ikke vet alle kostnader kan det ikke bli et helt eksakt beløp, men du kan estimere hva du tror det vil koste. Legg alltid til litt ekstra, bare for å være på den sikre siden.

Det kan dukke opp uventede kostnader og ting du har glemt å tenke på. Husk å ta med arbeid med gulv og vegger, rørleggerarbeid og elektriker arbeid, produktkostnader og kanskje litt ekstra til håndklær, gardiner og dekor. 

Hva liker du?


Hvis du ikke er helt sikker på hva du egentlig liker og hvordan du vil ha det på badet, kan du forsøke å samle bilder av baderom du liker på nettet eller i blader. Se på bildene du har samlet og forsøk å finne ut hva det er ved dem som tiltrekker deg spesielt. Er det fargen på veggene, er det lyset, møblene eller det moderne badekaret?

Inspirasjon kan du også finne i rørleggerbutikker hvor du kan se og ta på produkter og se om de virkelig lever opp til dine forventinger.