Hvilken type toalett har jeg?

Dersom du verken har spart på kvitteringen eller bruksanvisningen og ikke har notert det ned, kan det være vanskelig å se hvilken toalettmodell du har. Eller kanskje du har flyttet inn i ny bolig der du ikke har valgt ut toalettet selv? Heldigvis er det relativt enkelt å finne ut hvilken modell ditt eksisterende Porsgrund-toalett er.

Du trenger bare å se på skylleknappen. Skylleknappen viser ofte navnet på produsenten. Dersom du har et Porsgrund toalett, kan du ta med bilde av selve toalettet og et nærbilde av skylleknappen til din nærmeste rørlegger.

Hvordan skifter man toalett?

Avhengig av hvilket toalett du ønsker å erstatte ditt gamle toalett med, er det noen ting du bør vite før du bytter ut toalett. Du bør tenke gjennom følgende:

Før du begynner å lete etter et nytt toalett, er det lurt å finne ut hvilket merke og hvilken modell du allerede har. Monteringen av et nytt toalett kan bli mindre krevende hvis du velger et toalett med samme størrelse som ditt nåværende toalett. Velger du en helt ny modell eller skifter fra en gulvstående til en vegghengt modell, er det flere ting du må tenke gjennom under monteringen.

  • Har ditt nye toalett samme målene som det gamle?
  • Er det samme type vannlås?
  • Trenger du nytt avløp?
  • Bør avløpet plasseres annerledes?
  • Trenger du å ta hensyn til gulvvarme, hvis du velger skruehull?
  • Vil et toalett som er limt fast dekke eksisterende skruehull?
  • Bytter du fra et gulvstående til et veggheng?

Før du skal renovere badet er det lurt å rådføre seg med en sertifisert rørlegger. Av og til kan ønskene du har for et nytt bad kreve mer arbeid enn du trodde.

Når bør toalettet skiftes ut?

Det fins ingen regler for når man bør skifte ut toalettet. Men det er særlig fire grunner som gjør at mange skifter toalett. Den vanligste årsaken er at toalettet er ødelagt eller at badet trenger en renovering. En annen årsak kan være at du ønsker å spare vann med et mer miljøvennlig toalett.

1. Toalettet er ødelagt

Det kan være at ditt eksisterende toalett renner, eller på annen måte er ødelagt. Dersom det ikke er mulig å reparere ved å avkalke sisternen, bytte ut en lekk pakning eller utløpsventil, kan en løsning være å bytte toalettet. Snakk med din lokale rørlegger som kan hjelpe deg med å finne ut om det virkelig er på tide å bytte toalettet.

Trenger du nytt toalett kan du lese om valg av nytt her
Porsgrund toalettsisterne

2. Renovering av badet ditt

Toalettet blir som regel skiftet ut når man renoverer badet. Hvis badet har et gulvstående toalett, blir det som oftest byttet ut med et vegghengt. Årsaken er at det er lettere å vaske rundt en veggskål. Et annet argument for å velge vegghengt toalett, er at de tar opp mindre plass på badet.

Porsgrund vegghengt toalett

3. Lettere tilgang

Den vanlige høyden på et toalett fra Porsgrund er 42 cm, uten toalettsete. I tillegg har Porsgrund en høyere modell på 46 cm (målene er alltid oppgitt uten toalettsete). De fleste sitter komfortabelt på et toalett med en høyde på 42 cm, men den høye modellen er en fordel dersom du har problemer med å gå, siden det gjør avstanden ned til setet kortere når du skal sette deg. Det er også mulig å montere armlene for ekstra støtte.

Porsgrund toalett med armstøtter

4. Spare vann

En annen vanlig grunn til å skifte toalett er at eldre toaletter bruker mye vann. Eldre toaletter kan bruke opptil 12 liter vann per skylling. Nye toaletter er veldig vannbesparende, og det er bra både for miljøet og vannregningen.

Alle Porsgrunds toaletter har både dobbel- og enkelskylling på henholdsvis 4 og 2 liter vann. Så du kan spare mye på å bytte ut et eldre toalett med et nyere et.

Porsgrund Rimfree toalett