Effektiv rengjøring av badet

Rengjøring av baderommet handler først og fremst om hygiene og renhold. Videre handler det om vedlikehold av bad og baderomsprodukter slik at de holder seg pene og rene hver dag i mange år fremover. Ordentlig rengjøring med de riktige vaskemidlene kan forlenge badets levetid.

Hvordan de ulike delene av badet bør rengjøres avhenger av hvilke baderomsprodukter eller møbler det er snakk om. Les videre og få den beste guiden om hvordan du rengjør hele baderommet.

Hvilke baderomsmaterialer er mest rengjøringsvennlige?

Rengjøringen av badet blir enklere hvis du tar utgangspunkt i hvilke materialer baderommet består av. Alle toaletter og servanter fra Porsgrund er laget i porselen, og det er det en enkel årsak til: rengjøringsvennlighet.

Porselen er et naturlig materiale som er veldig sterkt og enkelt å rengjøre, hvis det er av høy kvalitet. Det avgjørende her, er glasuren som dekker porselensoverflaten. Porsgrund porselen er dekket av en unik glasur kalt Porsgrund Smart-glasur.


Hva er Porsgrund Smart-glasur?

Porsgrund Smart-glasur er en unik glasur som tetter de mikroskopiske porene i porselenet, slik at skitt ikke trenger inn. Glasuren er lett å rengjøre, og den er nå standard på alle Porsgrunds toaletter og servanter. Porsgrund Smart-glasur gir toalettet en slitesterk og glatt overflate der det er vanskelig for skitt og kalk å feste seg. Det betyr at toalettet blir enda lettere å rengjøre.

Rengjøring av toalettet

Toaletter er laget av porselen. For å holde porselenet i toaletter skinnende rent, må det vaskes ofte. Porsgrund anbefaler minst én gang i uken.

Vask utsiden av toalettet med et universalvaskemiddel. Ta av toalettsete hvis det er avtakbart, slik at du kommer enkelt til på alle overflatene av toalettet.

Toalettskålen vaskes best ved først å dytte vannet ned i avløpet med toalettbørsten, slik at vannivået synker. Påfør toalettvaskemiddel eller et annet mildt vaskemiddel på overflaten og la det virke i 10-15 minutter. Deretter vasker du overflaten med en toalettbørste eller myk svamp (ikke benytt skuresvamp, det kan skade overflaten), som kommer til på alle overflater.

Hvis toalettet har mye kalkbelegg eller er misfarget, kan det være nødvendig å la vaskemiddelet virke over lengre tid eller bruke et sterkere vaskemiddel, som sitronsyre.

Rengjøring av toalettsete og skylleknapp

Toalettsetet og skylleknappen vaskes med et universalvaskemiddel uten syre, på samme måte som utsiden av toalettet. Unngå å spraye vaskemiddel direkte på skyllknappen, tørk av med en klut fuktet med såpevann. Skylleknappen er ofte laget i hardplast som ikke tåler syre. Avslutt med å tørke av toalettsetet med en tørr klut, slik at det ikke er noe fuktighet igjen etter rengjøringen.

Rengjøring av porselensservant

Baderomsservanten er vanligvis laget av porselen, som toalettet, og vaskes i henhold til de samme retningslinjene som utsiden av toalettet. Vask servanten med et universalvaskemiddel. Hvis det er kalkbelegg, fett eller skitt i servanten, kan det være nødvendig å bruke et syreholdig vaskemiddel (pH 2-3) som løser opp kalk og fett. Påfør vaskemiddelet og la det virke i 10-15 minutter. Benytt en myk svamp hvis nødvendig (ikke skuresvamp), og skyll av med vann. Porsgrund anbefaler at den vaskes én gang i uken.

Rengjøring av porselens overflater på badet

Fellesnevneren ved vask av sanitærporselen er å unngå slipende vaskemidler som kan ripe opp overflaten. Dersom toalettet eller servanten skulle få svarte striper etter f.eks. en klokke, en ring eller en toalettbørste med metallhåndtak, er det mulig å fjerne misfarging i glasuren med et keramisk viskelær (Porsgrund artikkelnummer z96720), kan skaffes i enhver rørleggerforrretning.

Slik vasker du badekaret

Badekar produseres i ulike materialer, og det er overflatematerialet som avgjør hvordan du bør rengjøre det.

Slik vasker du et emaljert badekar

Emaljerte badekar er enkle å rengjøre. Du trenger et vaskemiddel som ikke inneholder klor eller syre, som et universalvaskemiddel eller vanlig oppvasksåpe.

  • Påfør vaskemiddelet med en myk børste, svamp eller mikrofiberklut
  • Skyll med vann
  • Tørk overflaten med en tørr klut for å unngå misfarging og kalk

Belegg i badekaret

Dersom badekaret får et kalkbelegg eller misfarging, fra f.eks. en dryppende kran, er det viktig å bruke et kalkoppløsende rengjøringsmiddel uten syre eller klor for å beskytte emaljen. Bruk heller ikke rengjøringsmidler med slipende effekt, da dette kan skade overflaten.

For å gjøre det enklere å vaske badekaret, bør man tørke av karet etter bruk, og rengjøre minst ukentlig. På den måten reduserer du sjansene for at det danner seg et kalkbelegg på overflaten.

Rengjøring av dusjkabinett

En rask og enkel måte å forlenge levetiden og redusere rengjøringen av dusjen din, er å bruke en gumminal etter hver dusj på vegger og gulv. I tillegg kan det også være gunstig å tørke av med en tørr klut på vegger og kranen slik at unødvendige kalkavleiringer unngås. Spesielt hvis du bor i et område med mye kalk i vannet.

Ved rengjøring av dusjen tørkes kranen, gulvet, dusjveggene og døren av med en myk klut eller svamp med et universalrengjøringsmiddel. Hvis det har kommet kalkavleiringer på glassvegger eller fliser, bør rengjøringsmidlene være litt sterkere.

Effektiv rengjøring av fliser på bad og dusj

Dersom det har samlet seg kalkstein på flisene i dusjen, kan det brukes litt mer effektive rengjøringsmidler for å få overflaten ren igjen. Her kan du bruke et vaskemiddel med syre. Eller en blanding av eddik og oppvaskmiddel i forholdet 1:2.

Før påføring av produktet er det lurt å beskytte fugene mellom flisene slik at de ikke tar skade av syren. Dette gjør du ved å mette leddene med vann. Spray produktet på flisene der det skal få ligge litt. Nå kan du skrubbe de mest infiserte områdene og skylle med kaldt vann.

Rengjøring av glassflater i dusj

Kalkbelegg på glasset i dusjen er enkelt å få øye på. Derfor er det viktig å forebygge kalkbelegg ved å tørke av glasset etter hver dusj samt hyppig rengjøring av dusjen minimum ukentlig. Benytt et rengjøringsmiddel beregnet på glass.

Dersom du har en dusjdør med ramme eller hengsler i emaljert stål, må du være forsiktig med bruken av syreholdig vaskemiddel.

Rengjøring av baderomsmøbler

Skapets overflater og dører må holdes rene og fri for fett. Dette gjøres best ved å tørke av skapet med en fuktet klut. Mer gjenstridig skitt kan fjernes med varmt vann med vaskemiddel eller grønnsåpe. Når du har vasket skapet, tørk det umiddelbart med en tørr klut for å fjerne vann og fukt.

Vedlikehold av baderomsmøbler

For å få det beste ut av baderomsmøblene fra Porsgrund, er det viktig å vedlikeholde dem skikkelig.

Porsgrunds baderomsmøbler er laget for å tåle fukt, men de bør ikke utsettes for vannsøl. Hvis vannsprut eller vann som renner fra servanten og over på møbelet ikke fjernes, vil det etter hvert få laminatet/fineren til å løsne. Derfor er det viktig å holde møblene tørre og rene.

Hvis møbelet er plassert nær dusjen eller badekaret, bør det være en tett beskyttelse mellom karet/dusjen og møbelet i form av en dusjvegg. Et dusjforheng gir ikke god nok beskyttelse.