Hvor mye vil det nye drømmebadet ditt koste?

Og skal du gjøre det selv? Eller få hjelp av fagfolk? 


Alle som planlegger å pusse opp badet, ønsker å spare penger. Ettersom et nytt baderomsprosjekt innebærer rørleggerarbeid, elektrisk arbeid og ofte fliser, kan det bli en ganske kostbar affære. Huseiere som vurderer et nytt bad, møter vanligvis på disse to grunnleggende spørsmålene i forkant: 1) hvor mye koster et nytt bad? og 2) skal man få hjelp av fagpersoner eller er du modig nok til å bygge et nytt bad selv?

Hvordan estimere kostnadene for et nytt baderom ?

Kostnaden for et nytt bad varierer veldig avhengig av størrelsen og omfanget av baderomsoppussingen. Er det snakk om en fullstendig renovering, inkludert en ny planløsning, nytt gulv og nye vegger, eller vurderer du "bare" å skifte ut noen elementer, et nytt baderomsmøbel og litt maling?  

Den mest kostbare delen av et baderom er ofte rørleggerarbeidet. Hvis du planlegger å rive hele rommet eller flytte inventar, kan prisen på å skifte rørledninger og kjøpe nytt inventar være fra 30-50.000 kr. En måte å minimere rørleggingskostnadene på, er ved å holde røropplegget på samme sted hvis det er mulig. Eller ved å bygge ditt nye bad i nærheten av vaskerommet der rørinstallasjonene allerede er samlet.

Når det er sagt, hvis du trenger en generell pris for baderomsrenovering, vil den ifølge interiørfagfolk på HOUZZ være mellom 60-120.000 kr for gjestebad, 240-370.000 for primærbadet og fra 600.000 kr. - for et stor luksuriøst bad.

En annen måte å få et generelt estimat av kostnadene for et nytt bad er å følge rådene fra Bolius Huseiere kunnskapssenter. De sier at et nytt bad vanligvis koster 25-30 000 kroner per kvadratmeter.

 

Priser på baderomsrenovering (unntatt installasjon og arbeidskraft)

Produkt Pris
Toalett € 115 - 350
Maual shower € 45 - 550
Shower screen € 55 - 170
Badekar € 115 - 800
Servant € 55 - 230
Armatur € 45 - 115
Fliser € 12 - 200 pr m2

Skal du gjøre det selv eller bruke fagfolk?

Dette spørsmålet er selvfølgelig i stor grad avhengig av kostnadene. Hvor mye koster et profesjonelt bygget bad sammenlignet med et du pusser opp selv? Og det er også et spørsmål om tid. Hvor mye tid har du å investere i å gjøre det selv? Og kan familien leve uten badet den tiden det tar for deg å fullføre det? Hvis du har en tenåringsjente eller en rotete smårolling som bor sammen med deg, kan du kanskje ikke gå for lenge uten å kunne benytte badet. Med mindre du har et annet funksjonelt bad å bruke i mellomtiden.

Avhengig av hvor du bor, kan du bli bedt om å ansette en fagperson med fagbrev, spesielt hvis du planlegger å omorganisere rørleggerarbeidet. Sjekk regelverket i landet ditt for å sikre at du følger reglene. 

Uansett størrelsen på prosjektet ditt, er det en enkel tommelfingerregel som sannsynligvis gjelder. Et «gjør det selv» prosjekt er omtrent halvparten av kostnaden for å ansette en fagperson. Du kjøper materialene selv og sparer på arbeidskostnadene. Så når du har laget dine nye planer for badet, kan du prøve å estimere kostnadene for baderomsmaterialer, møbler, tilbehør og deler. Så dobler du det for å få en formening av hva ansettelse av en fagperson kan koste deg.

 Men vær forsiktig, et «gjør det selv» baderomsprosjekt kan også koste deg sjelefred. Tatt i betraktning rørleggerarbeid, flisearbeid og noen potensielt vanskelige installasjoner, er badet det vanskeligste rommet å renovere på egenhånd.

 

En problemfri prosess er uvurderlig


Når du pusser opp et bad, dukker det nesten alltid opp noen uforutsigbare problemer - som å finne et råttent gulv under en dusj som har lekket, eller rustne rør som påvirker hele rørsystemet i hjemmet. Disse overraskelsene kan virkelig sette prosjektet tilbake, øke prisen, og med mindre du er ekstremt hendig, kan det lett stresse deg maksimalt.

Så husk å ta med deg roen i beregningen. Det kan være verdt kostnaden ved å bruke en fagperson for å holde deg stressfri og trygg gjennom hele prosessen. I alle fall er det en god ide å diskutere prosjektet med en fagperson for å sikre at du tar den riktige avgjørelsen. Finn en lokal fagperson her.

 

Når du starter planleggingen av baderoms renoveringen, vil kostnadene naturlig nok være noe av det første man tenker på. Men prosessen kan være like viktig. Du vil at renoveringen skal være en positiv opplevelse for deg og hele familien. Så ikke glem å ta med myke faktorer som tid, tålmodighet og sjelefred i den generelle beregningen av baderomsoppussingen. For noen ting kan ikke kjøpes tilbake med penger.

Lykke til!

Klar til å diskutere ditt nye bad med en profesjonell?