Hvordan rengjør og vedlikeholder jeg mine baderomsprodukter?

Indhold:

 

Effektiv rengjøring av badet

Rengjøring av baderommet handler først og fremst om hygiene og renhold. Videre handler det om vedlikehold av bad og sanitære produkter slik at de holder seg pene og rene hver dag i mange år fremover. Ordentlig rengjøring med de riktige vaskemidlene kan forlenge badets levetid.

Hvordan de ulike delene av badet bør rengjøres avhenger av hvilke sanitærprodukter eller møbler det er snakk om. Les videre og få den beste guiden om hvordan du rengjør hele baderommet.

Hvilke baderomsmaterialer er mest rengjøringsvennlige?

Rengjøringen av badet blir enklere hvis du tar utgangspunkt i hvilke materialer baderommet består av. Alle toaletter og servanter fra Porsgrund er laget i porselen, og det er det en enkel årsak til: rengjøringsvennlighet.

Porselen er et naturlig materiale som er veldig sterkt og enkelt å rengjøre, hvis det er av høy kvalitet. Det avgjørende her, er glasuren som dekker porselensoverflaten. Porsgrund porselen er dekket av en unik glasur kalt Porsgrund Smart-glasur.

 

Hva er Porsgrund Smart-glasur?

Porsgrund Smart-glasur er en unik glasur som tetter de mikroskopiske porene i porselenet, slik at skitt ikke trenger inn. Glasuren er lett å rengjøre, og den er nå standard på alle Porsgrunds toaletter og servanter. Porsgrund Smart-glasur gir toalettet en slitesterk og glatt overflate der det er vanskelig for skitt og kalk å feste seg. Det betyr at toalettet blir enda lettere å rengjøre.

 

Rengjøring av toalettet

Toaletter er laget av porselen. For å holde porselenet i toaletter skinnende rent, må det vaskes ofte. Porsgrund anbefaler minst én gang i uken.

Vask utsiden av toalettet med et universalvaskemiddel. Ta av toalettsete hvis det er avtakbart, slik at du kommer enkelt til på alle overflatene av toalettet.

Toalettskålen vaskes best ved først å dytte vannet ned i avløpet med toalettbørsten, slik at vannivået synker. Påfør toalettvaskemiddel eller et annet syreholdig vaskemiddel på overflaten og la det virke i 10-15 minutter. Deretter vasker du overflaten med en stiv børste eller, enda bedre, en skuresvamp, som kommer til på alle overflater.

Hvis toalettet har mye kalkbelegg eller er misfarget, kan det være nødvendig å la vaskemiddelet virke over lengre tid eller bruke et sterkere vaskemiddel, som sitronsyre.

 

Rengjøring av toalettsete og skylleknapp

Toalettsetet og skylleknappen vaskes med et universalvaskemiddel uten syre, på samme måte som utsiden av toalettet. Skylleknappen er ofte laget i hardplast som ikke tåler syre. Avslutt med å tørke av toalettsetet med en tørr klut, slik at det ikke er noe fuktighet igjen etter rengjøringen.

Rengjøring av porselensservant

Baderomsservanten er vanligvis laget av porselen, som toalettet, og vaskes i henhold til de samme retningslinjene som utsiden av toalettet. Vask servanten med et universalvaskemiddel. Hvis det er kalkbelegg, fett eller skitt i servanten, kan det være nødvendig å bruke et syreholdig vaskemiddel (pH 2-3) som løser opp kalk og fett. Påfør vaskemiddelet og la det virke i 10-15 minutter. Skrubb med en svamp hvis nødvendig, og skyll av med vann. Porsgrund anbefaler at den vaskes én gang i uken.

Rengjøring av keramiske overflater på badet

Fellesnevneren ved vask av sanitærporselen er å unngå slipende vaskemidler som kan ripe opp overflaten. Dersom toalettet eller servanten skulle få svarte striper etter f.eks. en klokke, en ring eller en toalettbørste med metallhåndtak, er det mulig å fjerne misfarging med et keramisk viskelær (Porsgrund artikkelnummer z96720), som du kan finne i enhver rørleggerforrretning. 


Slik vasker du badekaret

Badekar produseres i ulike materialer, og det er overflatematerialet som avgjør hvordan du bør rengjøre det.

Slik vasker du et emaljert badekar

Emaljerte badekar er enkle å rengjøre. Du trenger et vaskemiddel som ikke inneholder klor eller syre, som et universalvaskemiddel eller vanlig oppvasksåpe.

 

  • Påfør vaskemiddelet med en myk børste, svamp eller mikrofiberklut
  • Skyll med vann
  • Tørk overflaten med en tørr klut for å unngå misfarging og kalk

Slik vasker du et akrylbadekar 

De samme rengjøringsreglene gjelder for akrylbadekar som for emaljebadekar. Overflaten må vaskes med et universalvaskemiddel eller vanlig oppvasksåpe, og du bør unngå sterkt syreholdige eller basiske vaskemidler.

Kalkbelegg i badekaret

Dersom badekaret får kalkbelegg, fra f.eks. en dryppende kran, er det viktig å bruke et vaskemiddel mot kalk som ikke inneholder syre eller klor, siden emalje ikke tåler slike vaskemidler.

Du må heller ikke bruke skurepulver, slipemidler eller basiske vaskemidler i et emaljert badekar, siden de i likhet med sterke syrer kan ripe opp eller etse overflaten. Hvis overflaten i et gammelt emaljert badekar har blitt for slitt eller ripet opp, må det byttes ut. Du kan erstatte det med et nytt badekar i emalje eller akryl. Se våre badekar.

For å gjøre det enklere å vaske badekaret, kan det være en fordel å tørke av karet etter bruk. På den måten reduserer du sjansene for at det danner seg et kalkbelegg på overflaten.

 

Rengjøring av dusjen

En rask og enkel måte å forlenge levetiden og redusere vaskebehovet av dusjen på, er å tørke av dusjen med en nal etter hver dusj. I tillegg kan det være lurt å tørke av vegger og armatur med en tørr klut for å unngå kalkbelegg. Særlig hvis du bor i et område med mye kalk i vannet.

Vask kranen, gulvet, dusjvegger og dusjdør med en myk klut eller svamp og et universalvaskemiddel. Hvis det har dannet seg et kalkbelegg på glassveggene eller flisene, bør du bruke et litt sterkere vaskemiddel.

 

Effektiv rengjøring av fliser på bad og i dusjen

Hvis det har samlet seg kalk på flisene i dusjen, kan du bruke et litt mer effektivt vaskemiddel for å få overflaten ren igjen. Her kan du bruke et syreholdig vaskemiddel, eller en blanding av eddik og oppvasksåpe i forholdet 1:2.

Det er lurt å beskytte fugene mellom flisene før du påfører produktet, slik at de ikke tar skade av syren. Det gjør du ved å mette fugene med vann. Spray produktet på flisene og la det virke en stund. Deretter kan du skrubbe de mest kalkutsatte områdene og skylle med kaldt vann.

 

Rengjøring av glassflater i dusj

Kalkbelegg på glasset i dusjen er enkelt å få øye på. Derfor er det viktig å forebygge kalkbelegg ved å tørke av glasset etter hver dusj. Hvis det har samlet seg kalk på glasset, kan du vaske det på samme måte som du vasker dusjflisene.

Dersom du har en dusjdør med ramme eller hengsler i emaljert stål, må du være forsiktig med bruken av syreholdig vaskemiddel.

Rengjøring av baderomsmøbler

Skapets overflater og dører må holdes rene og fri for fett. Dette gjøres best ved å tørke av skapet med en fuktet klut. Mer gjenstridig skitt kan fjernes med varmt vann med vaskemiddel eller grønnsåpe. Når du har vasket skapet, tørk det umiddelbart med en tørr klut for å fjerne vann og fukt.

 

Vedlikehold av baderomsmøbler

For å få det beste ut av baderomsmøblene fra Porsgrund, er det viktig å vedlikeholde dem skikkelig.

Porsgrunds baderomsmøbler er laget for å tåle fukt, men de bør ikke utsettes for vannsøl. Hvis vannsprut eller vann som renner fra servanten og over på møbelet ikke fjernes, vil det etter hvert få laminatet/fineren til å løsne. Derfor er det viktig å holde møblene tørre og rene.

Hvis møbelet er plassert nær dusjen eller badekaret, bør det være en tett beskyttelse mellom karet/dusjen og møbelet i form av en dusjvegg. Et dusjforheng gir ikke god nok beskyttelse.