SLOW FASHION MED DESIGNKLASSIKERE PÅ BADEROMMET

SLOW FASHION


Et nytt begrep er i ferd med å feste seg i nordmenns bevissthet: Slow fashion. Å handle ansvarlig ved å velge tidløs design av høy kvalitet og tenke på miljøet i stedet for å hoppe på de nyeste trendene. Slow fashion startet i klesindustrien men har spredt seg over hele hjemmet.  Slow fashion er spesielt relevant på baderommet, fordi det kan være en kostbar affære å skifte stil når flisene er lagt og toalettet installert.

TILBAKE TIL RØTTENE

Slow fashion handler om å søke tilbake til røttene og de gamle forbruksmønstrene, der beslutningen om sofaen skulle skiftes ut ikke handlet om den var moderne, men om den var utslitt. Hvis baderommet er gammelt og slitt, kan det være gode grunner for både miljøet og lommeboken til å pusse opp. For eksempel bruker eldre toaletter unødvendig mye vann. Men det er en god idé å ha et langsiktig perspektiv og en slow fashion tilnærming til det nye baderommet.


HVA ER PÅ MOTE OM 15 ÅR?

En god øvelse når du skal velge produkter til baderommet, er å spørre seg selv hva man vil synes om det baderommet som man er i gang med å lage, 15 år frem i tid. Og ikke minst, hvordan du vil bruke baderommet i fremtiden. Vil fargen på fliserne fortsatt være moderne? Vil inredningen fortsatt passe til familiens behov? Der det er i dag skal være et stellebord, er det kanskje om 10 år behov for ekstra plass til en tennåring foran speilet. Om 15 år er man kanskje oppe i årene, og man er kanskje ikke så mobil og har bruk for mer plass.

 

Skal du oppdatere en villa fra 70-tallet, kan det være fint å ta med noen av de gamle detaljene over i det nye designet. Bygger du nytt hus har du naturligvis friere tøyler, men også her gjelder det å være tro mot den stilen du velger i resten av huset. Hvis du ønsker farge på baderommet, kan en løsning være å velge pussede vegger fremfor fliser. Veggfargen er lett å endre, mens fliserne er en mer permanent beslutning.


VÆR TRO MOT HUSET

Å vite hva man skal velge på baderommet når du skal se det med et langsiktig perspektiv, kan virke som en umulig oppgave. En god guide er å være tro mot huset. Bor du i en eldre villa, vil et klassisk design med for eksempel fliser i eldre stil passe godt.


 

Når det kommer til baderomsmøbler, så går ikke designklassikere igjen på samme måte. Men et godt bevis på et slow fashion møbel, er at design og fargevalg er enkelt og overflaten er laget for å holde mange år med høy luftfuktighet og store temperatursvingninger. For eksempel baderomsmøblene fra Porsgrund Elegant serien.


GÅ FOR DESIGNKLASSIKERE

Det er flere designklassikere på baderommet som til tross for svært få endringer i utvendig design, fremdeles er like flotte i dag. Vola er et godt eksempel. Vola kranen ser i dag stort sett ut som den gjorde i 1969, hvor den vant sin første designpris. Det samme gjelder toalettene fra Porsgrund. Toalettene har beholdt det samme designet over tid med sine organiske kurver og blanke, hvite porselensoverflate. Mange ville i dag velge å ha toalettet på veggen og velge et toalett uten skyllekant. Et uttrykk som helt sikkert også vil vare i mange år fremover.